V istrskih gričih na zgornji strani Nove vasi, ki je svoje ime dobila po izpostavljenosti znamenitemu vetru, stoji značilna istrska hiša z bujnim vrtom - gostilna Na Burji.

Njena duša je veliko odprto ognjišče nad katerim v bakrenem kotličku kuhamo mineštre in polento, na gradelah pa radi obrnemo ribe, florentince ali domače klobase. Kdaj pa kdaj položimo pod črepnjo tudi jagenjčka, kozlička ali hobotnico, zmeraj pa v njej spečemo pristni domači kruh. Na zadnjo pot jih pospremijo sveži tartufi, divji šparglji, gobe ali drugi sezonski plodovi.

Očarljiva kuhinja gostilne Na burji je zavezana izročilu zelene in modre Istre. Sestavine so naravne in sezonske, bodisi z domačega ali sosedovega vrta, ulova piranskih ribičev in domačih rejcev. Na ta način poizkušamo vzdrževati izvirno okoliško kulturo in se upreti svetu nadomestkov tam doli v dolini.

Oriella, Metka in Moreno

 
Na Burji - pristna Istrska kujinja iz svežih okoliških sestavin
Na Burji - pristna Istrska kujinja iz svežih okoliških sestavin

Več "selfijev" naših jedi ➽

V gostilni Na Burji strežemo vrhunska vina okoliških vinarjev Santomas in Pucer z Vrha ter penine Klen'Art.

Naš skrben izbor vin je omejen na tista za katera verjamemo, da sovpadajo s filozofijo naše kuhinje. Njihova vina so prejela številne nagrade in izražajo izvirne okuse in prepoznaven značaj Istrskih vin.

Še en steber Istrske kulture je oljka. Pri kuhi uporabljamo široko paleto olj okoliških sort in oljkarjev.